Algemene vorming

Een brede en ruime algemene vorming…

Een blik op de lessentabellen van de eerste graad toont duidelijk dat de klemtoon op algemene vorming ligt. In het eerste leerjaar A en B krijgen alle klassen wekelijks 27 uur algemene vorming, in het tweede leerjaar A wekelijks 25 uur en 20 uur in het tweede leerjaar B. Elk vak werkt met leerplandoelen die in de loop van de eerste graad aan bod komen.

De vakken van de algemene vorming zijn terug te vinden onder aanbod. Vakken die geen specifiek lokaal nodig hebben, worden georganiseerd in het F- en D-blok van de school, waar 16 stamlokalen liggen. De komende jaren worden deze lokalen verdubbeld in de nieuwbouw van blok C.

We zetten in op algemene vorming met binnenklasdifferentiatie. De leerlingen krijgen allemaal de basisdoelen aangereikt, de leerkracht legt de focus op een zo hoog mogelijke leerwinst voor elke leerling door naast de basisdoelen in te zetten op verbreding en remediëring.

Alle leerlingen die 1A of 2A volgen, krijgen alle basisleerplandoelen aangereikt. Wie extra uitgedaagd wil worden, kan kiezen voor verdieping. Die verdieping komt er door een hoger lestempo, een abstractere vraagstelling, complexere oefeningen of door extra doelstellingen die in een paar leerplannen van de algemene vorming opgenomen zijn. De keuze voor verdieping is een keuze die gemaakt wordt bij inschrijving en die de klassamenstelling bepaalt. De keuze voor basis en verdieping sluit geen talentpakketten uit en legt geen beperking op voor het tweede jaar. 

Voor de algemene vorming wordt gebruik gemaakt van lesmethoden die volledig up-to-date zijn met de leerplannen binnen de modernisering en voor elk vak wordt gezorgd dat het aangewezen didactisch materiaal voor handen is. Binnen de algemene vorming is de integratie van het leerplan ICT ook verplicht.

Het coteachen in de B-stroom: het kan anders…

In het 1ste leerjaar B starten we met co-teaching op: binnen enkele vakken van de algemene vorming (wiskunde en maatschappelijke vorming) zetten we de leerlingen zelfstandig aan het werk, de leerkracht staat als een echte coach naast de leerlingen.  
Het coteachen bevordert de motivatie bij de leerlingen van de B-stroom. Het grote voordeel is dat we veel beter kunnen inspelen op verschillen tussen de leerlingen en meer aandacht kunnen geven aan wie het nodig heeft.